Jo Nesbø: Lumiukko

lumiukko_taka

Nesbøn kirjat herättävät minussa lievästi sanottuna ristiriitaisia tunteita. En voi olla pitämättä niiden taidokkaasta juonen rakentelusta ja sujuvasta kerronnasta. Toisaalta, tapahtumien raakuus ja niiden herättämät makaaberit mielikuvat ovat suorastaan vastenmielisiä. Kirjan ikään kuin haluaa lukea ja ei halua. Sen haluaa kahlata nopeasti loppuun, jotta koukuttavan tarinan ratkaisu selviää ja jännitys päättyy. Toisaalta tekisi mieli heittää lukeminen kesken, jotta pääsisi eroon sen luomista iljettävistä mielikuvista ja negatiivisesta fiiliksestä. Voikohan kummallisempaa tunnelmaa olla.

Lumiukko ei pettänyt tässäkään mielessä. Juuri tämä teos on monen rautahermoisemman Harry Hole -fanin suosikkitarina, eikä suotta. Minä traumatisoiduin lumiukoista ainakin täksi talveksi.

Mestarietsivä Harry Hole työskentelee Oslon Poliisitalon väkivaltaosastolla apulaispoliisipäällikkönä. Hän on alkoholisoitunut, auktoriteetteja kammoava, rujon komea mies, joka elää työlleen. Suhde ihanaan Rakeliin on virallisesti päättynyt, mutta nainen vierailee yhä satunnaisesti Holen makuuhuoneessa, vaikka kuvioissa on uusikin miesystävä. Hole hyväksyy lakonisesti osansa, sillä siten hän saa pitää itsellään ainakin hitusen Rakelista.

Sitten naisia alkaa kadota. Perheenäiti Birte Becker katoaa ensilumen sataessa maahan, ja rikospaikalle ilmestyy kummallinen, taloon päin katsova lumiukko. Sillä on kaulassa Birten kaulahuivi. Pian katoaa toinenkin nainen, ja jälleen lähistölle ilmaantuu lumiukko. Epäily sarjamurhaajasta saa vahvistusta, kun Harry Hole itse saa oudon kirjeen, jonka allekirjoittaja on – Lumiukko.

Tapauksen tutkijaryhmään liittyy Bergenistä Osloon muuttanut nuori ja innokas poliisi, Katrine Bratt. Käy ilmi, että myös Bergenissä on jo vuosia aikaisemmin murhattu naisia ja rikospaikalla on nähty lumesta tehty hahmo. Näitä rikoksia tutkinut poliisi on kadonnut mystisesti. Häntä jopa arvellaan syylliseksi naisten murhiin.

Tässäpä täydellinen kattaus koukuttavaan jännitysnäytelmään. Ajojahdin tiimellyksessä ehditään epäillä useampaakin henkilöä, mutta lopulta oikea syyllinen löytyy. Kammottavien tekojen motiivit juontavat juurensa syvälle menneisyyteen.

Annan kirjalle viidestä tähdestä vain kolme, mutta suosittelen lukukokemusta ehdottomasti hyytävän jännityksen ystävälle. Omaa arviotani laskee tähdellä se, että olen innokas tekstien editoija ja minun olisi tehnyt mieli karsia kirjan loppupäästä noin viidennes pois. Pari juonenkäännettä ja selittelyosiota alkoi tuntua jo liialta vatkaamiselta. Niiden poisjättö olisi terävöittänyt muutoin täpäkästi etenevää kokonaisuutta.

lumiukko_kansiJo Nesbø: Lumiukko (Snømannen)
Johnny Kniga 2008
Omasta kirjahyllystä

Arvio: * * *

Yksi kommentti artikkeliin ”Jo Nesbø: Lumiukko

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s