Donna Leon: Turvasatama

turvasatama_taka

Kaipaatko leppoisaa luettavaa? Kannattaa kokeilla Donna Leonia. Hänen kirjoissaan vallitsee nykyajalle melko harvinainen seesteisyys ja tyylikkyys. Henkilöt puhuttelevat toisiaan kohteliaasti, heillä harvemmin on kiire mihinkään, ja sangen verkkaisten tapahtumien kotina toimii upea Venetsia.

Päähenkilökin istuu tunnelmaan. Siinä missä dekkareiden etsivät ovat monesti ristiriitojen riivaamia ja henkilökohtaisten haasteiden kanssa painivia renttupuolia, tekee komisario Guido Brunetti virkistävän poikkeuksen. Mies vaikuttaa olevan hyvinkin sinut itsensä kanssa, hänellä on ilmiselvästi sydän paikallaan ja myös avioliitto kukoistaa.

Jo kahdeskymmenes Brunetti-dekkari Turvasatama käynnistyy siitä, kun signora Altavilla löydetään menehtyneenä. Vanhan leskirouvan kuolinsyyksi merkitään sydänkohtaus, mutta asia jää vaivaamaan Brunettia. Altavillan asunnossa tehtävissä etsinnöissäkin paljastuu yllättäviä yksityiskohtia. Olisiko tapahtumien taustalla kuitenkin jotain muuta? Apuna tutkimuksissa on poliisiaseman kyvykäs sihteeri signorina Elettra, jonka tietoteknisiin taitoihin Brunetti turvautuu monta kertaa. Lopulta sinnikäs selvitystyö tuottaa tuloksia, ja vanhat, vuosikymmenien taakse ulottuvat salaisuudet alkavat hälvetä.

Olen lukenut Brunetti-sarjaa vain joitain hajanaisia opuksia sieltä täältä, mutta tähän täytyisi perehtyä ehdottomasti tarkemmin. Oman mielenkiintoisen lisänsä kirjoihin tuo Italian yhteiskunnallisten ongelmien sivuaminen. Innokkaan editoijan kommenttina pakko todeta, että tässä Turvasatamassa kerronta hiukan lässähtää loppupuolella. Pari mutkaa suoremmaksi ja puuduttavaksi käyvät höpinät pois, niin tarina olisi saanut kunniakkaan loppunsa hiukan napakammin.

Kuriositeetti kirjan kansiliepeestä: ”Donna Leonin Guido Brunettista kertovia kirjoja on käännetty useille kielille, ja niiden suosio on valtaisa. Italiaksi kirjailija ei ole antanut tarinoitaan kääntää, koska haluaa pysyä nykyisessä kotikaupungissaan tuntemattomana.”

turvastama_kansiDonna Leon: Turvasatama (Drawing Conclusions)
Otava 2013
Omasta kirjahyllystä

Arvio: * * * *

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s