Ilkka Remes: Jäätyvä helvetti

jaatyvahelvetti_taka

Dekkaritalossa asuu kaksi kirjojen suurkuluttajaa, ja yksi lukemiseen liittyvä perinne on ostaa tuorein Remes. Omaan makuuni jokainen teos ei ihan ole istunut, mutta välillä tuntuu, ettei ylisanoja voisi lausua liikaa. Jäätyvä helvetti kuuluu ehdottomasti jälkimmäiseen kategoriaan. Se on huiken lukemani kirja moneen vuoteen. Ja hyvin pelottava sellainen.

Tarina alkaa siitä, kun Finnairin matkustajalentokoneeseen törmää venäläinen tiedustelukone. Törmäyksen aiheuttanut venäläiskone tuhoutuu, mutta matkustajakone onnistuu tekemään jonkinlaisen pakkolaskun Suomenlahden jäälle, ja osa matkustajista selviää turmasta hengissä. Jo samana iltana Suomen valtaa pimeys: tarkoin suunnatut kyber- ja sabotaasi-iskut katkaisevat maasta kaikki viestiyhteydet ja sähköt. Asunnot alkavat kylmetä nopeasti kahdenkymmenen asteen pakkasessa, ruoka ja bensa loppuvat. Vielä varavirran voimin toimivat sairaalat alkavat supistaa toimintojaan, potilaita lähetetään Ruotsiin ja kotiutetaan pakkaseen. Alkaa paniikki, anarkia ja ankara selviytymistaistelu vähenevistä resursseista. Puulämmittäiset talot ja talviasuttavat kesämökit tarjoavat turvaa vain pienelle joukolle, kun kansalaisten evakuointi ja ruokahuolto onnahtelevat. Erätaitoisilla on paremmat mahdollisuudet selvitä, mutta heikommat jäätyvät koteihinsa. Kaiken sekasorron keskellä valtiojohto saa tiukan viestin Moskovasta, ja suomalaiset alkavat valmistella omaa vastaiskuaan.

Että huhhuh! Luin kirjan noin kahdella istumalla hiusten noustessa yhä pystympään. Samaan aikaan päässä alkoi rullata: mikä osa omaa taloa on mahdollista pitää lämpimänä, kuinka pitkään polttopuut ja ruoka riittävät, kuinka paljon on pattereita, mitä pitäisi pukea päälle, mitä lemmikeille tapahtuisi…

Jäätyvä helvetti antaa pelottavan ja sangen todenmukaisen skenaarion siitä, miten asiat voisivat tapahtua. Suomi olisi vain yksi suupala, jos sille tielle itänaapurissa lähdettäisiin. Krimin tapahtumistakaan ei niin kovin kauaa ole. Mutta kyberisku voi tulla muultakin suunnalta ja sähköt katketa luonnonoloista johtuvista syistä. Nyky-yhteiskunta on niin toivottoman riippuvainen sähköstä. Mikä on maamme huoltovarmuus kriisitilanteessa? Onko se niin huono kun kirjassa annetaan ymmärtää?

Kirjan jälkisanoissa Remes kirjoittaa: ”Olen tarkoituksella muuntanut tai jättänyt tarinasta pois yhteiskuntamme haavoittuvaisuuteen liittyviä, julkisista lähteistä löytyviä yksityiskohtia ja toivoisin, että sellaisten paljastamisessa oltaisiin varovaisempia. Avoimuuden ei aivan joka asiassa tarvitse olla itseisarvo. Sama koskee tiettyjä kriisivalmiuden kannalta olennaisia toimenpiteitä, joiden hoitamisen sain tietää taustatyötä tehdessäni olevan valtakunnallisen sähkökatkon aikana mahdotonta.”

Kustantajan tiedotteessa hän toteaa: “Tarinaa tehdessäni havahduttavinta oli huomata se, millaiseen tilanteeseen jokainen meistä joutuu sinä päivänä kun luonnonvoimien tai tahallisten tekojen seurauksena sähköstä riippuvainen yhteiskuntamme romahtaa. Sivistyksen pintakuori on ohut, kun alkaa kamppailu niukoista resursseista ja koko olemassaolostamme.”

Jäätyvä helvetti oli vuoden 2015 myydyin kotimainen kaunokirjallinen teos. Se valittiin myös Vuoden kyberteko 2016 -palkinnon saajaksi.

jaatyvahelvetti_kansiIlkka Remes: Jäätyvä helvetti
WSOY 2015
Omasta kirjahyllystä

Arvio: *****

2 kommenttia artikkeliin ”Ilkka Remes: Jäätyvä helvetti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s