Eric Van Lustbader: Robert Ludlumin Medusan nousu

medusan_nousu_teksti2

Kirjapino omalla yöpöydällä ei kyllä madallu yhtään, sillä nyt tein syrjähypyn siipan puolelle. Sieltä löytyi jatkoa leffoista tuttuihin Jason Bourne -seikkailuihin. Olin aluksi epäileväinen, että näinköhän toimintatrilleri puree kirjan muodossa, etenkin kun tämä ei nyt ihan omaa lempigenreä edusta. Elokuvia katsoessakin olen tainnut tuijotella enemmän Matt Damonia, kuin seurata itse juonta. Mutta turhaan epäilin. Napakasti etenevä äksön ja superagentti Bournen viehätysvoima toimivat kirjankin sivuilla.

Tarina käynnistyy – luonnollisesti – rytinällä, kun Qatarin Dohassa pidettävään ministereiden kokoukseen tehdään terrori-isku. Verta, aivokudosta ja luunsirpaleita roiskuu ympäriinsä kuin kammottavasta suihkulähteestä (teksti ei juurikaan jää leffoille toiseksi!) hyökkääjien tulituksessa. Kokouksen osallistujista henkiin jää vain Jason Bourne, joka on paikalla Syyrian ministeriksi naamioituneena. Hän kellistää neukkariin hyökänneet terroristit, mutta jää iskusta vastuussa olevan jihadistin, El Ghadanin, vangiksi.

Pian Bournelle esitellään hätkähdyttävää videokuvaa: CIA:n salaisen Treadstone-yksikön entistä apulaisjohtaja Soraya Moorea ja hänen perhettään pidetään panttivankina. Hehkeä Soraya on Bournen entinen heila, ja El Ghadan on kidnapannut panttivangit kiristääkseen Bournea. Bournen tulisi salamurhata ei enempää eikä vähempää kuin Yhdysvaltain presidentti, jonka on määrä saapua viikon kuluttua Singaporeen ja toimia välittäjänä Israelin ja Palestiinan historiallisessa rauhansopimuksessa. Tilanne ei jätä Bournelle juurikaan valinnanvaraa, joten hän ottaa tehtävän vastaan.

Mutta eihän Jason Bourne olisi Jason Bourne, jos hän oikeasti suostuisi kiristettäväksi. Bournella on oma suunnitelma, joka vie hänet moniin seikkailuihin halki pommitettavien kaupunkien ja autiomaiden. Hän tapaa niin radikalisoituneita nuoria, tšetšeenikapinallisia, alkuperäisheimoja kuin talibanejakin, ja varsin usein kohtaamisiin liittyy konetuliaseiden rätinää, jos kohta syvällisiä keskustelujakin. Toisaalla seurataan Mossadin agentti Sara Yadinin ponnisteluja panttivankien vapauttamiseksi. Sarakin on Bournen entinen heila, kuinkas muuten, joten naisella on pelissä omia tunteitaan.

Vaarallisia suunnitelmia tehdään myös muualla. Koska salamurhatehtävän näennäisesti vastaanottanut Bourne näyttäytyy nyt El Ghadanin liittolaisena, Valkoisessa talossa työskentelevä ja läheisessä suhteessa Yhdysvaltain presidentin kanssa oleva Camilla Stowe värvätään tappamaan Bourne. Tehtävää varten Camillan on opeteltava laukkaratsastajaksi, jotta hän voisi esiintyä uskottavasti kilpajockeyna ja pääsisi siten lähelle kohdettaan Singaporessa. Ihan näin suoraviivainen ei toimeksianto kuitenkaan todellisuudessa ole, ja salaisten yksityiskohtien alkaessa paljastua Camilla joutuu varsin hämmennyksiin siitä, kehen hän voi enää luottaa.

Ja niin edelleen… Kirjasta ei vauhdikkaita tapahtumia ja yllättäviä juonenkäänteitä puutu. Monen luvun loppuun on vielä kirjoitettu toimintakohtaus ja siihen jännitystä tai salaperäisyyttä ilmaan heittävä koukku. Kirjan sivut hupenevatkin kuin itsestään, vaikka aihepiiri roiskuvine aivonesteineen ei ihan lempikirjallisuutta edustakaan. Huomasin kuitenkin kiinnostuvani Lähi-idän miljööstä ja eri ryhmittymiä ja heimoja edustavien henkilöiden kuvauksista, ne olivat itselle uutta.

Koska olen täysi ummikko myös sen suhteen, mitä tulee Jason Bournen tarinoiden taustoihin, hämmennyin suuresti, kun huomasin kirjailijan nimen paikalla uppo-oudon Eric Van Lustbaderin. Mitä, eikö tämä olekaan Robert Ludlumin tekele? No, on ja ei. Vuonna 2001 menehtyneen Ludlumin laajaan kirjalliseen perintöön kuului useita keskenjääneitä käsikirjoituksia. Niitä on viimeistelty ja julkaistu kirjailijan kuoleman jälkeen. Vuodesta 2004 lähtien julkaistut teokset (joista ensimmäinen The Bourne Legacy) ovatkin Van Lustbaderin käsialaa. Hänellä on Ludlumin perikunnan lupa jatkaa sarjan kirjoittamista, ja kirjoja on putkahdellut viime aikoina lähes vuosittain. Tänä vuonna kesäkuussa ilmestyy Van Lustbaderin neljästoista Bourne-teos, The Bourne Initiative. Sitä odotellessa! Dekkaritalon emännästäkin taisi tulla fani.

medusan_nousu_kansiEric Van Lustbader: Robert Ludlumin Medusan nousu (Robert Ludlum’s the Bourne ascendancy)
Otava 2016
Omasta kirjahyllystä

Arvio: ****

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s