Max Seeck: Hammurabin enkelit

Suomen Dekkariseura palkitsi Hammurabin enkelit vuoden 2016 esikoisdekkarina, eikä suotta. Toimintarilleri ei jätä kylmäksi, vaikkei sen aihe ihan omaa lempigenreä edustaisikaan.

Jare Westerlund on Suomen suurlähetystön virkamies ja kadonnut Zagrebissa jälkiä jättämättä. Koska paikallinen poliisi ei ole päässyt tutkimuksissa puusta pitkään, Suomesta lähetetään avuksi puolustusvoimien erityisasiantuntija Daniel Kuisma ja ulkoministeriössä työskentelevä Annika Lehto. Kroatia on Kuismalle ennestään tuttu paikka, sillä hän osallistui Jugoslavian sotaan rauhanturvaajana. Paluu vanhojen muistojen näyttämölle ei ole Danielille kuitenkaan ihan mutkatonta, ja päänvaivaa aiheuttaa myös tyrmäävän kaunis Annika. Miksi juuri heidät valittiin tehtävään? Asetelma alkaa vaikuttaa vähintäänkin omituiselta.

Danielin ja Annikan toimien rinnalla seurataan italialaisen Antonio Franzon hurjaa, murhayrityksen jälkeistä pakoa halki Kroatian. Myös Franzo on taistellut Jugoslavian sodassa, ja pakomatkansa aikana hän saa selville, että hengenvaarassa ovat muutkin sodan aikana salaiseen operaatioon osallistuneet miehet. Mikä yhteys Danielilla on tähän porukkaan? Ja ketkä kaiken takana langoista oikein vetelevät?

Kun en löytänyt Hammurabin enkeleitä paikallisesta kirjakaupasta, päätin hankkia sen käsiini sähköisenä. Uteliaana valitsin äänikirjan – ihka ensimmäisen sellaisen – Elisa Kirjasta. Täytyy tunnustaa, että tarinan seuraamista vaikeutti juurikin kokemattomuus äänikirjan kuuntelemisessa. Olin myös kipeä tekstin alkupuolta kahlatessa ja tuppasin torkahtelemaan sängyllä pötkötäessä. Tästä en kyllä syytä lainkaan kirjaa, sillä tarina etenee ryhdikkäästi ja paikoitellen suorastaan rytisemällä. Äänikirjan rakennetta on onneksi helppo selata, joten aina herättyäni hyppäsin pari lukua taaksepäin, kunnes kohta alkoi kuulostaa tutulta.

Teos on siis Max Seeckin esikoisromaani ja mielestäni erittäin hyvä sellainen. Mutta toistaiseksi kirja saa vain kolme tähteä – syynä siihen sangen sekava kuuntelukokemukseni. Päätin, että hankin kirjan vielä perinteisessä muodossa lahjaksi siipalle ja luen sen samalla itse uudestaan. Jos ja kun uusintakerta paljastaa kirjasta lisäulottuvuksia, tähtimäärää on varmasti aiheellista reivata ylöspäin.

hammurabin_enkelit_kansi1Max Seeck: Hammurabin enkelit
Tammi 2016
Elisa Kirja (äänikirja)
Kannen kuva lainattu kustantajan sivuilta

Arvio: ***

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s