Lukemisen vuoksi

Moni ehkä muistaa jo ala-asteen äidinkielentunnilla ohjeistetun, että lukea pitää paljon ja erilaisia tekstejä, jotta luku- ja kirjoitustaito kehittyvät. Romaaneja, novelleja, runoja, uutisia, mainoksia ja vaikka maitopurkkeja. Tämä onkin sangen pätevä neuvo myös aikuisiällä, sillä lukutaidon ja ennen kaikkea luetun ymmärtämisen merkitystä ei voi vähätellä. Kyky hahmottaa erilaisia tekstejä ja niiden merkityksiä on myös hyvän medialukutaidon perusta.

Olen linkittänyt tähän uutiseen jo monta kertaa ja linkitän yhä, koska se on vaan niin pysäyttävä: Kirjoja lukenut teini osaa jopa 70 000 sanaa – Nuori, joka ei lue, 15 000 sanaa. Tutkimuksen mukaan suomalaisten kymmenvuotiaiden lukemismotivaatio on kansainvälisessä vertailussa toiseksi kehnoin. Vastaavasti vähän vanhempien 10–14-vuotiaiden lukemiseen käyttämä aika on vähentynyt kymmenellä minuutilla päivässä parissakymmenessä vuodessa. Kymmenen minuuttia ei vaikuta äkkisiltään paljolta, mutta kun sen kertoo vaikkapa kuukauden päivillä, alkaa hahmottaa mittakaavan paremmin. Kuukaudessa tapahtuva 300 minuutin lasku tarkoittaa viittä tuntia, ja vuositasolla eroa kertyy huimat 60 tuntia. On selvää, että aika moni kirja jää avaamatta.

Ylen uutisessa haastateltu tutkija Päivi Heikkilä-Halttunen kertoo, että työelämä ja yleinen tekemisen tahti tukevat huonosti lukemisen kulttuuria. Arjen kiire ei anna tilaa lukemiselle rauhoittumiseen ja keskittyminen on aikuisillekin vaikeaa. Niinpä.

Yritin etsiä tietoja aikuisten lukukäyttäytymisen muutoksesta, mutta ainut löytämäni tilasto oli kovin vanha ja joiltakin osin ristiriitainen nuoria koskevan tuoreemman tutkimustiedon kanssa, joten en ala sitä tässä tarkemmin käymään läpi. Jos asia kiinnostaa, kyseessä on Tilastokeskuksen Ajankäyttötutkimus vuodelta 2009. Kommentoi ihmeessä, jos tiedät tuoreempia lukuja aiheesta.

Mututuntumalta voisi toki todeta, että kyllä varmasti on aikuistenkin lukemiseen ja erityisesti kirjojen lukemiseen käyttämä aika vähentynyt – mutta onko ja kuinka paljon. Kirjoja on tänä päivänä saatava myös monessa muodossa, eikä e-kirjan lukeminen tai äänikirjan kuuntelu ole yhtään sen vähäisempää lukemista.

Lukemistilastojen sijaan löytyi useita juttuja lukemisen terveyshyödyistä. Oulun ammattikorkeakoulussa asiaa on tutkittu kirjastopalveluihin liittyen:

”Lukemisella on myönteinen vaikutus ihmisen hyvinvointiin, terveyteen, perhe-elämään, yhteiskunnalliseen valveutumiseen ja jopa taloudelliseen hyvinvointiin. Lukuharrastus myös lisää yleistietoa ja verbaalisia kykyjä, toisten kulttuurien ymmärtämistä ja ihmisluonteen tuntemusta.”

Tuomi, P. 2016. Lukeminen edistää hyvinvointia ja terveyttä. ePooki. Oulun ammattikorkeakoulun tutkimus- ja kehitystyön julkaisut 5. Hakupäivä 31.8.2017. http://urn.fi/urn:nbn:fi-fe201602267835.

Voiko sitä sen paremmin sanoa!

Ps. Omaa ja läheistensä hyvinvointia kannattaakin lähteä tänä syksynä hoitamaan 16. syyskuuta Dekkarifestivaaliin tai 26.-29. lokakuuta Helsingin Kirjamessuille. Esiintyjäkaarti kummassakin tapahtumassa on herkullinen, aina kotimaisista kärkinimistä Dekkarifestivaalilla vierailevaan Elly Griffithsiin ja Kirjamessujen Dan Browniin.

Dekkarikissa Lassi taitaa lukea seuraavaksi Virpin kirjan.

4 kommenttia artikkeliin ”Lukemisen vuoksi

 1. Ilman mitään tarkempia tutkimuksia minullakin on tunne, että myös aikuisten lukeminen olisi vähentynyt. Monet, jotka ovat vielä kymmenen tai parikymmentä vuotta sitten lukeneet säännöllisesti kirjoja, sanovat nykyään, että aika ei vain riitä. Ennemmin tulee tartuttua kännykkään kuin kirjaan. 😕

  Liked by 1 henkilö

  1. Sepä se, kännykkä koukuttaa. Ja tekee levottomaksi. Huomaan että jos maltan jättää puhelimen räpläämisen muutamaksi päiväksi vähemmälle ja vietän luppoajat esim työmatkat kirjan parissa, niin olo on jotenkin rauhallisempi ja leppoisampi. Keskittyminen paranee mitä enemmän malttaa pysyä irti luurista 😊.

   Liked by 1 henkilö

   1. Totta. 😊 Minä jätän usein tietoisesti kännykän olkkariin, kun menen illalla sänkyyn lukemaan kirjaa. Jos kännykkä on vieressä yöpöydällä, helposti tulee jatkuvasti räplättyä kännykkää.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s