E. O. Chirovici: Peilien kirja

Nyt onkin vuorossa hankala blogipostaus, sillä esittelyssä on kirja, josta ei tekisi mieli paljastaa yhtään mitään. E. O. Chirovicin kaunokirjallisiin mittoihin kurkottava Peilien kirja on nimittäin niin taidokas kudelma psykologista jännitystä, että lukijan soisi tutustuvan siihen kylmiltään, vailla ennakkotietoja tulevasta.

Romanialaissyntyinen Chirovici on julkaissut kymmenkunta dekkaria kotimaassaan. Muutettuaan Isoon-Britanniaan hän kokeili ensimmäisen kerran kirjoittamista englanniksi, ja se kannatti, sillä alkuvuodesta 2017 ilmestynyt The Book of Mirrors räjäytti pankin. Kärsimättömimmät ovat ehkä lukeneet kirjan jo englanniksi, mutta suomenkielinen käännös on valmistunut onneksi näin pian. Dekkaritalo sai Peilien kirjan ennakkokappaleen luettavaksi Otavalta, ja sen virallinen julkaisupäivä on tänään 7. syyskuuta.

”Joku on joskus sanonut, ettei tarinoilla todellisuudessa ole alkua tai loppua. Ne ovat vain hetkiä, jotka kertoja on subjektiivisesti valinnut tarjotakseen lukijalle mahdollisuuden hahmottaa tapahtumaa, joka alkoi jossakin aiemmassa vaiheessa ja päättyy jonkin aikaa sen jälkeen. Kahdenkymmenenviiden vuoden kuluttua minun perspektiivini muuttui. Sain selville totuuden noiden kuukausien tapahtumista – en ollut etsinyt tätä tietoa, se pikemminkin osui minuun kuin harhaluoti.”

Peilien kirja kertoo vaihtoehtoisista totuuksista ja siitä, miten ihmismieli voi vääristää muistoja – yhden totuus on toisen valhe. Tarina alkaa kirjan käsikirjoituksesta, joka koskee psykologian professori Joseph Wiederin selvittämätöntä murhaa. Kirjallisuusagentti Peter Katz innostuu hyppysiinsä saamastaan kässärin alkuosasta, mutta ei onnistu enää tavoittamaan tekstin kirjoittajaa, Richard Flynnia, sillä tämä on kuollut. Käynnistyy eri kertojien kautta polveileva jännitysnäytelmä, kun he yrittävät jäljittää sekä käsikirjoituksen loppuosaa, että ristiriitoja pursuilevan tarinan totuutta.

Kiehtovinta Peilien kirjassa on ehdottomasti kesken jäänyt käsikirjoitus. Sen kirjoittaja Flynn työskenteli parikymmentä vuotta takaperin Princetonin-opintojensa aikana tovin Wiederin avustajana ja pääsi näkemään läheltä, miten kuuluisa professori eli. Wieder oli sangen erikoinen persoona, jonka yksi huvitus oli provosoida muita nähdäkseen, miten he reagoivat. Mukana kuvioissa oli toki nainenkin: kaunis ja huippulahjakas Laura Baines, joka tunsi professorin yhteisen työn kautta ja johon Flynn ihastui toivottomasti. Käsikirjoituksen mukana lähettämissään saatesanoissa Flynn väittää nyt ymmärtäneensä totuuden menneisyyden tapahtumista, mutta sivut loppuvat juuri ennen mysteerin ratkeamista.

Yhtään enempää en paljasta, ettei mene spoileriksi. Sujuvalukuinen tarina on parhaimmillaan niin, ettei ole ennakkokäsitystä siitä, mitä tuleman pitää. Joten jos luit tämän vähäisenkin selostuksen, unohda se viimeistään siinä vaiheessa kun tartut kirjaan. Heittäydy tarinan vietäväksi ja nauti.

Varoituksen sanana on lausuttava, että monisäikeinen kertomus ei ehkä jätä sinua rauhaan viimeisen sivun jälkeenkään. Tunnistin itsessäni jotain määrittelemätöntä ärsyyntyneisyyttä kirjan loppuun päästyäni. Minä kyllä olisin tulkinnut tapahtumat eri tavalla… ihan varmasti kyse oli muusta… miten ne noin lankaan menivät… vai sitäkö kirjailija ajoi takaa, minäkö se lankaan menin… apua, mikä oli totta.

”Yritin johdonmukaistaa henkilöhahmoja, jotka olin tutkimukseni myötä ruopannut menneisyydestä, mutta ne olivat pelkkiä ääriviivattomia varjoja lepattamassa tarinassa, jonka alkua, loppua ja merkitystä en kyennyt selvittämään. Edessäni oli palapeli, mutta yksikään pala ei sopinut toiseen.”

Dekkaritalo suosittelee Peilien kirjaa erittäin lämpimästi psykologisen jännityksen ja mukaansatempaavan tarinankerronnan ystäville. Hermoja raastavia lukuhetkiä!

E. O. Chirovici: Peilien kirja (The Book of Mirrors, 2017)
Otava 2017
Ennakkokappale kustantajalta
Kannen kuva kustantajan sivuilta.

Arvio: *****

5 kommenttia artikkeliin ”E. O. Chirovici: Peilien kirja

  1. Sama juttu 😊. Teksti todella imaisi mukaansa, laadukas kirja kaikin puolin. Jäi myös vähän ”nälkäinen” olo, toivottavasti häneltä ilmestyy pian seuraava.

   Tykkää

 1. Olen tätä kosketellut useasti kirjastossa (enkuksi), mutta aina jättänyt hyllyyn. Nyt kuitenkin vakuutuin, että pakko tämä on lukea. Vaikuttaa varsin häiritsevältä, mutta siis nimenomaan hyvässä mielessä!

  Liked by 1 henkilö

  1. Kannattaa kokeilla! Suomenkielinen käännös on tosi hyvä, teksti vie mennessään. Luin tämän kahdessa päivässä enkä muista milloin viimeksi niin olisi käynyt 😊.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s