J P Delaney: Edellinen asukas

Folgate Street ykkösen talo on kuin pala tulevaisuutta perinteisten viktoriaanisten talorivistöjen rinnalla Pohjois-Lontoossa. Valkea, matala kuutio nököttää kadun päässä ja näyttää kaikkea muuta kuin kutsuvalta, siinä ei ole nimittäin edes ovenkahvaa tai ovikelloa. Ovi avautuu kännykällä ja kun tulija vaihtaa asetukseksi ”asuttu”, kytkeytyvät päälle sähköt ja rakennuksen lukuisat tekniset järjestelmät. Talo on nerokkaan arkkitehti Edward Monkfordin idealistinen taidonnäyte, jonka hän on rakennuttanut kuolleen vaimonsa ja lapsensa muistolle.

Vuokralaiset valitaan taloon tarkan hakujärjestelmän kautta. Siihen kuuluu mittava kysymyslomake, jossa tiedustellaan henkilön ajatuksia erilaisista elämäntilanteista. Esimerkiksi: ”4. Uhraisitko itsesi, jos voisit sillä pelastaa kymmenen viatonta vierasta ihmistä? 5. Entä kymmenentuhatta vierasta ihmistä?” Tämän jälkeen valitaan haastatteluun pääsevät hakijat, jotka tapaa itse Monkford. Vuokralaiseksi valittava joutuu vielä allekirjoittamaan parisataasivuisen nivaskan sopimuspapereita, joissa hän vakuuttaa elävänsä talon moninaisten, äärimmäiseen siisteyteen kannustavien sääntöjen mukaisesti. Lisäksi vaikuttaa olevan vielä yksi salaperäinen ehto: moni naisasukas muistuttaa sangen paljon Monkfordin kuollutta vaimoa.

Pitkään tyhjillään olleeseen taloon muuttavat Emma ja Simon, kovia kokenut nuoripari. Heidän edelliseen kotiinsa murtauduttiin ja Emma raiskattiin, joten nyt haussa on ennen kaikkea turvallinen koti. Folgate Street 1 vetoaa Emmaan bunkkerimaisuudellaan, Simoniin huikealla tekniikallaan. Tämän menneisyyteen sijoittuvan tarinan rinnalla kerrotaan nykyhetkessä uudesta vuokralaisesta, Janesta, joka muuttaa taloon yksin menetettyään syntymättömän lapsensa. Lyhyet luvut vaihtelevat nopeasti. Heti käy ilmi, että Janelle tapahtuvat asiat alkavat muistuttaa erehdyttävästi Emman tarinaa. Jane puolestaan kiinnostuu Emmasta ja alkaa selvittää tämän kohtaloa.

”Kun opiskelin taidehistoriaa, suoritimme opintokokonaisuuden palimpseista – keskiaikaisista pergamenteista, jotka olivat niin arvokkaita, että kun tekstiä ei enää tarvittu, ne raaputettiin puhtaiksi ja niille kirjoitettiin uudestaan. Vanhan kirjoituksen pystyi kuitenkin näkemään heikosti uuden alta. Myöhemmin renessanssitaiteilijat käyttivät sanaa pentimenti, katumukset, kuvatessaan virheitä tai muutoksia, jotka peitettiin uudella maalilla ja jotka löydettiin vuosia tai jopa vuosisatoja myöhemmin maalin ohetessa ajan myötä niin, että sekä alkuperäinen että korjattu versio olivat näkyvissä. Joskus minusta tuntuu, että tämä talo – meidän elämämme sen sisällä, sen kanssa, toistemme kanssa – on kuin palimpsesti tai pentimento, että vaikka me kuinka yritämme maalata Emma Matthewsin päälle, hän hiipii jatkuvasti takaisin: hämärä hahmo, arvoituksellinen hymy, joka pujahtaa vaivihkaa kuvan kulmaan.”

Vaikka Edellisen asukkaan tapahtumat sijoittuvat moderniin nykyaikaan, alkoi minut vallata lukiessa tunne, että kyseessä on kuitenkin melko perinteinen mysteeri. Kirjan alkuasetelma sopisi itse asiassa hyvinkin Hercule Poirotin tai Sherlock Holmesin tarinan lähtökohdaksi. Juuri tuossa vaiheessa Jane kääntyisi salapoliisin puoleen ja istuisi häneen asiakastuoliinsa valottamaan outoja kokemuksiaan Poirotin kallistellessa munanmuotoista päätään tai Holmesin kököttäessä risti-istunnassa, sormenpäät yhdessä, silmät suljettuina. No tunnettua salapoliisia tai ei, tämähän on täydellistä viihdettä koleaan syyspäivään.

Mutta kuka kumma on J P Delaney? Kustantajan nettisivuilla kerrotaan, että kyseessä on nimimerkki, jonka taakse kätkeytyy useita menestysteoksia julkaissut kirjailija. Edellinen asukas on hänen ensimmäinen psykologinen trillerinsä. Kirja on saanut suorastaan lentävän lähdön, sillä se on käännetty 35 maahan, eikä ihme, että leffaversiokin on jo tekeillä.

”Katossa poksahtaa lamppu, lasi helähtää rikki ja kilisee lattialle. Ääni lakkaa kuulumasta. Jonkinlainen toimintahäiriö talon teknisessä järjestelmässä. Oleskelutilassa kannettavani käynnistyy uudestaan. Valot sammuvat hitaasti ja syttyvät taas. Taloudenhoitajan kotisivu välähtää kannettavan näytölle. On niin kuin koko talo olisi resetoinut itsensä. Mistä häiriö sitten johtuikin, se on nyt korjaantunut. Eikä talossa ole ketään. Tassutan takaisin yläkertaan mennäkseni suihkuun.”

J P Delaney: Edellinen asukas (The Girl Before, 2017)
Otava 2017
Ennakkokappale kustantajalta
Kannen kuva kustantajan sivuilta.

Arvio: ****

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s